Liefde voor het boek

Ik lees al graag vanaf het moment waarop ik dat kon. De laatste tijd komt het er niet veel van. Te weinig uren in een dag en met mijn serieverslavingen wint de tv het vaak van het boek. De zomer biedt op dat gebied wel vaak beterschap. Mijn liefde voor boeken heb ik te danken aan mijn mama, die s’ avonds trouw voorlas, en aan mijn leerkracht van het derde leerjaar (juffrouw Lydia als je dit zou lezen, ik ben het nog niet vergeten :-)). Ze las voor uit Het ei van oom Trotter, een prachtig boek van Marc de Bel, nog steeds mijn favoriete jeugdauteur. Zijn verhalen zijn steeds prachtig geschreven, het is alsof je er middenin staat. Veel van zijn boekencovers werden geïllustreerd door Jan Bosschaert. Nog steeds heb ik geen boek met een mooiere cover dan de Katten van Kruisem in mijn bezit:

DSC_0560DSC_0572

Als kind kon ik echt helemaal wegzinken in zijn verhalen. Ik hield van de manier waarop zijn fantasie werkte. Ik heb ook aan al die boeken fantastische herinneringen. Zoals die zomer met slaappartijtjes bij een vriendin die een paar straten verder woonde, waarin we boeken van de Boeboeks lazen (het laatste van de drie zelfs op één dag). Of de zomer waarin we beiden verdiept waren in Blinker en de bakfietsbioscoop.

Ik werd in die tijd lid van de Belhamelsclub en won ooit ticketjes voor een lezing door hem. Daarna ging ik trillend om een handtekening vragen. Ik was verder supertrots toen ik ontdekte dat we onze verjaardag deelden. Toen ik vorig jaar op de boekenbeurs was, liep ik hem gewoon voorbij. Zo vergankelijk zijn die dingen dus. Toen ik erachter kwam dat zijn nieuwste een Blinkerboek was, had ik wel wat spijt. De moord op Miss België staat dus hoog op mijn verlanglijstje.

Ik heb van geen enkele auteur meer boeken dan van Marc de Bel. Vorig jaar ontdekte ik dat ik mijn exemplaar van de Zusjes Kriegel kwijt was. Mijn mama hoopt het na haar verhuis terug te vinden in een van de verhuisdozen. Anders zal ik op zoek moeten naar een tweedehandsversie. Die tekeningen van Jan Bosschaert weet je wel, de nieuwe versie heeft die niet.  Er zijn zo veel mooie herinneringen verbonden aan die boeken. Door hem wilde ik ook lange tijd schrijver worden. Die droom is nog niet volledig opgeborgen, maar ik vrees dat ik toch te weinig fantasie heb om dat soort verhalen te schrijven :-).

Ik ben hem alvast eeuwig dankbaar voor alle prachtige verhalen die ik dankzij hem heb mogen lezen en beleven. Als ik ooit een kindje heb, hoop ik de liefde voor boeken en die voor zijn boeken door te geven. Het eerste lange verhaal dat ik voorlees, wordt ongetwijfeld Het ei van oom Trotter.

9 thoughts on “Liefde voor het boek

  1. ik heb net heel mijn marc de bel collectie herlezen… Ze kwamen vorige maand over van het ouderlijk huis en ik kon het niet over mijn hart krijgen ze op zolder te stockeren zonder ze nog eens te lezen. Ze blijven leuk! En ja hé; de katten van kruisem, beste cover ooit!

  2. Ja heerlijk! Heb zijn boeken ook heel graag gelezen 🙂 De zusjes Kriegel was toch wel mijn favoriet. Wat jammer dat ze die tekeningen in de nieuwe versie niet meer gebruiken!
    Mooi, die herinneringen die je hebt aan hem 🙂

  3. Pingback: De boeken van februari – Read my mind

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.