Waarom ik als papierliefhebber toch een e-reader kocht

IMG_0255

Al vanaf jongs af aan, lees ik graag boeken. Ik herinner mij nog dat ik als kind Soezie Boebie van Marc de Bel op één dag uit las. Met de jaren las ik steeds minder boeken, tot ik mij dit jaar het voornemen maakte om terug wat meer moeite te doen. Ik heb mij dat nog niet beklaagd :-).

Een boek vasthouden en de geur van nieuwe boeken is nog steeds deel van de charme. Als er bij ons een folder op het werk aankomt, waar ik mee aan heb gewerkt, ruik ik daar trouwens ook altijd aan. Dat is een afwijking ;-). Bij folders gaat dat trouwens niet altijd gepaard met een goeie geur (iets met bepaalde inkt). Maar goed ik dwaal af. Ik had dus nooit gedacht dat een e-reader iets voor mij was. Tot ik dit stuk van Kelly las.

Ik zag er de voordelen wel van in, zeker om op reis te gaan. Ik neem elk jaar wel minstens 4 boeken mee op reis, waarvan ik er dan maar één lees. Ik heb nl. graag keuze en beslis pas ter plaatse wat het wordt. Maar ondertussen zit ik wel met een hoop overtollige kilo’s te zeulen. Bovendien raakt mijn boekenkast (die sowieso veel te klein is, ooit wil ik er zo één als in Het huis) stilaan vol. Dus had ik mezelf een belofte gemaakt en besloten: als ik dit jaar effectief 12 boeken kan lezen, dan koop ik mij een Kindle.

Tot ik in juli plots tot de conclusie kwam dat er eigenlijk geen reden was om tot het einde van het jaar te wachten. Die twaalf boeken dat gaat nl. lukken en we gaan in september op reis. Ik wil niet weer met die boeken gaan zeulen. De goeie ervaring van collega Katleen met haar Kindle deed me helemaal overstag gaan. En dus heb ik er nu ook één in mijn bezit. Voorlopig heb ik er enkel nog maar fragmentjes op gelezen, omdat ik nog papieren boeken had liggen van het boekenfestijn die ik eerst wilde lezen. Voor september ben ik er echter helemaal klaar voor. Ik heb al wat boeken aangekocht en zal dus kunnen kiezen zonder het bijbehorende gewicht. Voorlopig staan volgende boeken klaar: Me Before You, A Little Life, Harry Potter and the Cursed Child en Mrs. Peregrine’s Home for Peculiar Children. En ik heb ook nog een fragment gedownload van Vele Hemels boven de Zevende.

Als er iemand nog boekentips heeft dan hoor ik het graag …

17 thoughts on “Waarom ik als papierliefhebber toch een e-reader kocht

 1. oooh je doet me twijfelen nu ik dit lees… Ik ben altijd voor echte boeken geweest, maar het gewicht is inderdaad een nadeel én mijn boekenkast is veel te klein geworden voor al mijn boeken.

  Maar ik blijf het een moeilijke vinden… Betalen voor een boek dat je niet kan vastnemen…

  • Ik heb ook een maand gewacht voor ik de eerste boeken gekocht heb. En idd het deed wat vreemd vorige week. Je klikt en ineens heb je een boek gekocht en staat dat erop. Ik zal ook nooit stoppen met papieren boeken te kopen, denk ik. Al zal het nu veel minder gebeuren. Toch zeker tot ik een grotere boekenkast heb. En wie weet ben ik tegen dan zo verknocht aan e-readen, dat het helemaal niet meer nodig is.

  • Begrijp ik heel goed, het is nog af te wachten of de leeservaring helemaal mijn ding is, want ik heb er nog geen volledig boek op gelezen. Maar ik denk van wel. Al zal er hier en daar nog wel een papieren boek gekocht worden. Gewoon omdat ik daar zo zot van ben :-)! Nu nog de plaats vinden in een kast.

 2. Geen tips hier voorlopig … leesdip 🙂 Ik werk gelukkig in een bibliotheek dus mijn boekenkast thuis puilt niet uit. Wist je dat er een luchtvaartmaatschappij is die extra kilo’s toelaat op voorwaarde dat het boeken zijn? Zou even moeten opzoeken welke …

  • Neen daar had ik geen idee van, maar ik wilde ook mijn eigen wat sparen. Meestal werken de roltrappen in station Nekkerspoel niet en moet ik mijn koffer de trappen op zeulen. En ook ter plaatse gebeurt het wel eens dat ze een trap op moeten. Het is niet dat mijn kleren zoveel wegen. Die boeken daarentegen :-D!

 3. Ik heb hier ook een kindle die ik kreeg van mijn schoonvader toen hij de nieuwe versie kocht. Ik las er “hotel rozenstok” van Christophe Vekeman op (een aanrader trouwens!) maar ik heb daarna nooit meer iets gedownload. Het is hetzelfde niet en ik koop bitter weinig boeken, ik leen ze in de bib (en ok, ik krijg ze wel van mijn broer nadat hij ze heeft gelezen, dat moet ik wel toegeven).

  • Ja als je veel naar de bib gaat, haal je dat er volgens mij niet uit. Ik heb dat ook een tijdje geprobeerd, maar de boeken die ik wil lezen, zijn altijd uitgeleend. Ik heb dan vaak wel een boek gereserveerd, maar ten eerste moet je dan weken geduld uitoefenen en ten tweede moet je daar in Mechelen extra voor betalen (bij de bib in het dorp waar ik woonde moest dat niet). Bovendien had ik altijd moeite om het boek dan uitgelezen te krijgen tegen de deadline en als er een nieuwe reservering op staat, kan je niet verlengen. Dus naar de bib ga ik momenteel niet meer.

 4. Hier nog geen e-reader, omdat ik teveel geniet van onze overvolle boekenkast 🙂 Al twijfel ik soms wel, omdat nu eenmaal niet elk boek het bijhouden waard is en omdat het mij voor op reis inderdaad wel heel praktisch lijkt. Benieuwd naar jouw ervaringen ermee!

  Vele hemels boven de zevende is het downloaden trouwens zéker waard 🙂

 5. Ik kreeg voor mijn 30ste verjaardag een Kobo en dacht daarvoor ook een e-reader, ik, nooit! Tot ik dus die Kobo kreeg en nu kan ik niet meer zonder 🙂 Al moet ik wel toegeven dat ik zo nu en dan toch nog eens een papieren boek koop 🙂 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.