Kijk eens diep in mijn ogen …

Jup, dankzij mij zit je nu de rest van de dag met deze geweldige hit van Willy & Wendy in je hoofd. Graag gedaan! Maar ik kan het blijkbaar niet. Iemand lang in de ogen kijken, bedoel ik dan. Al meermaals kreeg ik de opmerking dat ik weinig oogcontact maak, zelfs afgelopen vrijdag nog. Ik ben er mij van bewust en als ik erop let, doe ik het ook meer, maar uit mezelf zal ik heel weinig doen. Waarom? Dat weet ik niet. Als ik iemand nog niet zo goed ken, neem ik altijd een afwachtende houding aan, mensen zeggen me dan vaak dat ik verlegen overkom. Terwijl m’n vrienden me helemaal niet als een verlegen persoon zouden omschrijven. Ik moet me gewoon eerst op m’n gemak leren voelen bij iemand. Maar zelfs bij mijn vrienden of familie zal ik weinig oogcontact maken. Het komt gewoon niet natuurlijk.

Voor mijn gesprekspartner is dit uiteraard zeer onaangenaam. Ik kan me dit zelfs perfect voorstellen. Iemand die een hele uitleg aan het doen is (want aan verhalen en honderduit babbelen bij mij geen gebrek :-)), maar bijna nooit naar je kijkt. Ofwel kijk ik naar beneden of naar boven, of naar links of naar rechts, maar zelden naar het gezicht. Als ik luister heb ik er dan weer minder problemen mee. Als communicatiewetenschapper weet ik natuurlijk als de beste dat geen oogcontact maken uitstraalt dat je weinig vertrouwen hebt: in jezelf, in wat je aan het zeggen bent … je zou zelfs staalhard aan het liegen kunnen zijn. Dat laatste is zeker niet het geval, ik ben geen leugens aan het verkopen. Ik geloof ook zeker in wat ik zeg. En mijn zelfvertrouwen is met de jaren alleen maar toegenomen. En toch ik doe het na al die jaren nog steeds niet. Ik ga er terug meer op beginnen letten en hoop dat het na een tijd een tweede natuur wordt. Dus als je me binnenkort tegenkomt en ik kijk nogal doordringend naar je, dan weet je waarom. In het begin zal ik namelijk vooral naar een evenwicht moeten zoeken tussen te veel en te weinig :-). En als er iemand nog tips heeft, dan hoor ik het graag.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.