Getest: Philips Lumea

Een tijdje terug las ik een oproep bij The Insiders om de Philips Lumea te testen. Ik ben al een tijdje lid van dit netwerk, maar vond tot dan toe geen enkele oproep interessant genoeg om erop in te gaan. Dit trok echter wel mijn aandacht. Hoe werkt het concept? Geregeld verschijnen er producten om te testen op de website. Soms gaat het om dingen die je volledig gratis krijgt (zoals pakketjes van Lays), waar je dan achteraf je mening kan over geven. Soms krijg je de kans om het product eerst gratis te testen, zoals in dit geval, en het achteraf aan te kopen voor een voordeelprijs. De duurste Lumea kost toch al gemakkelijk 500 euro, dus ik greep m’n kans. En ik had blijkbaar geluk, want hoewel het de eerste campagne was waarvoor ik me inschreef, mocht ik hem testen. Achteraf las ik dat sommige mensen het al een heel aantal keer geprobeerd hadden, voor verschillende campagnes, en steeds zonder succes. Waarom ik dan geselecteerd werd weet ik niet, misschien zat ik net in de doelgroep die ze zochten, of misschien was het omdat ik het duurste toestel koos om te testen. Wat mij ook meer zou kosten als ik het wilde houden, maar ik dacht ik kan dan maar beter direct gaan voor het toestel wat het meeste kan, YOLO.

Ondertussen is de testperiode bijna voorbij en deel ik graag met jullie mijn uitgebreide mening.

Wat is de Philips Lumea?
Een IPL (Intense Pulsed Light) ontharingstoestel. Het toestel richt zachte lichtflitsen op de haarwortel. Die flitsen verwarmen de haarwortel en stimuleren de haren om over te gaan naar rustfase. Hierdoor valt het haar op natuurlijke wijze uit en wordt teruggroei voorkomen. De ingebouwde filter zorgt voor een veilige behandeling en het toestel kan zelfs op het gezicht gebruikt worden (alleszins dat beweert Philips toch, dat gedeelte heb ik zelf niet geprobeerd).

2015-12-03 18.37.58-2Hoe werkt het toestel?
Er zijn vijf standen. Aan de hand van je huidtype en de kleur van je lichaamshaar zoek je in de handleiding op, op welke stand je moet flitsen (ik heb een lichte huid en donkere haren, dus bij mij waren dat de hoogste standen 4 en 5). Daarna scheer, epileer of wax je de te behandelen zone (ontharingscrème gebruiken mag niet omwille van mogelijke chemische reacties). En begin je te flitsen. De eerste keer test je wel best een stukje huid dat je dan 24 uur laat rusten om te zien of je geen allergische reactie hebt. Om de twee weken flits je en dat doe je 4 keer (8 weken in totaal dus). Tussendoor kan je nog altijd scheren, epileren of waxen. Na drie weken moet je de eerste zichtbare resultaten zien. Na 4 weken belooft Philips meer dan 75% haarvermindering op je benen. Daarna zou je 4 tot 8 weken kunnen wachten voor je terug flitst en is er geen voorbehandeling meer nodig.

Doet het pijn?
Op mijn benen voelde ik absoluut niets en ik gebruik stand 5 (de zwaarste stand). Vorige week heb ik voor de eerste keer mijn bikinilijn en oksels geprobeerd. Daar voel je soms een venijnige prik, maar nog niet genoeg om echt pijn te noemen. Ter vergelijking: een epilady vind ik een echt marteltuig. Ik had vroeger de satin ice, omdat die beloofde dat dat ijsblokje je benen verdoofde en ik heb dat op de duur opgegeven. Benen laten waxen in het salon vind ik dan weer absoluut niet pijnlijk, maar je moet je haren eerst lang genoeg laten worden. Waardoor ik ooit eens op een kei warme Rock Werchter met een lange broek moest rondlopen, want de week erna gingen ze gewaxt worden voor een trouwfeest. Bovendien had ik een week na dat trouwfeest alweer stoppeltjes. Daarvoor vind ik het net iets te duur. Tot nu toe gebruikte ik dus mijn oude getrouwe Venus.

Is het toestel makkelijk in gebruik?
Eerlijk? Neen, ik vind het vooral voor mijn benen ‘high maintenance’. Toegegeven ik heb relatief lange benen en ik doe zowel mijn onder als bovenbenen. Anderzijds ben ik maar 1m70 dus er zijn vrouwen met nog veel langere benen dan ik. Philips zegt dat dat ongeveer een half uurtje duurt (in totaal voor beide benen), maar ik ben er toch 45 minuten à een uur mee bezig. Het toestel moet eerst 1 uur 40 min. opladen. Tegen dat ik goed en wel aan been twee begonnen ben, moet ik het opnieuw opladen. Je moet ook zien dat de veiligheid afspringt door het toestel in je vel te duwen. Op bepaalde plaatsen gaat dat kei vlot, op bepaalde plaatsen zoals bv. je scheenbeen totaal niet. Je kan dat dan wel oplossen door het even verticaal te houden en twee flitsen te doen, waar je er anders één zou doen, maar het laat het niet vlotter verlopen. Je ziet ook niet waar je geweest bent, buiten die eerste keer toen ik zo hard geduwd had dat je de vormpjes mooi in mijn been zag 🙂 (wat trouwens geen pijn deed en achteraf terug wegtrok als sneeuw voor de zon). Dus het is wat gokken.

2015-12-06 20.53.17Ik vind het in gebruik een lomp en zwaar toestel. Toen ik vorige week mijn oksels + bikinilijn deed, bleek echter dat dat wel kei vlot gaat. Dus ik ben wsl gewoon met het moeilijkste begonnen. Voor het scheren heb ik aan mijn benen ook het meeste werk, daarom dat ik die ook eerst wilde doen. Want aja dan was ik van die vervelende haren af!

En nog een minpuntje, die flitsen zijn echt hevig. De eerste keer had ik erna echt serieuze hoofdpijn. Nu kan dat ook wel zijn, omdat ik mijn nek lang gebogen moest houden, ik een heel gevoelige nek heb en dat soms uitstraalt naar mijn hoofd.

Werkt het?
En nu komt het goede nieuws, eigenlijk wel. Niet al mijn haren zijn weg. Maar ja dat belooft Philips ook niet. Ze zeggen minimaal 75% en die zijn effectief wel weg. Ik heb echt enorm stugge haren en blijkbaar zijn er nog een aantal kleine ambetanteriken die de strijd niet willen opgeven. Ze zijn zelfs zo stug dat ik in plaats van de 4 keer die Philips vooropstelt voor 5 keer ben gegaan (10 weken in totaal), voor ik echt tevreden was. In hun handleiding staat 4 à 5 keer. Dus ik dacht, laat ik het dan maar die keer extra proberen.

Ik moet tussendoor wel veel minder scheren. Ik scheer mijn benen normaal om de andere dag, weliswaar snel onder douche. In het blotebenenseizoen doe ik ook minstens 1 keer per week een fatsoenlijke scheerbeurt met scheerschuim en daarbovenop nog om de andere dag onder de douche. Nu moet ik maar één keer per week bijscheren. Verder duurt het veel minder lang (mss een minuutje of 2) en mijn benen zijn ook veel zachter dan wanneer ik scheer. Lijkt me dus zalig tijdens de zomermaanden. Het is nu wel nog afwachten wanneer ik m’n benen terug moet flitsen. Voor m’n oksels en bikinilijn volgt volgende week de tweede keer, maar daar zie ik minder tegenop, omdat het zo snel gaat. Hopelijk is de volgende flitsbeurt voor de benen pas binnen een 6-tal weken, dat maakt het dan nog enigszins doenbaar :-).

In de loop van volgende week moet ik beslissen of ik het toestel ga houden, maar ik denk wel dat ik dat ga doen. Ik kan het kopen aan de helft van de prijs en het helpt toch wel. MAAR als ik ooit de centjes heb om mijn benen te laten laseren, ga ik daar toch voor. Dat schijnt een nog beter resultaat te geven en dan moet ik er zelf geen tijd meer in steken voor onderhoud. Al moet ik dan nog 1 keer per week 2 minuten scheren en om het jaar voor een onderhoud naar de dermatoloog (als het al zoveel is), dat zou ik zelfs niet erg vinden. Alles om van die vervelende haren af te zijn :-).

Als er iemand al ervaring heeft met laseren. Vertel het mij gerust in de comments. Ook vragen over de Lumea beantwoord ik daar graag.

Ik mocht de Philips Lumea gratis testen dankzij The Insiders en kan het toestel nu aan een verminderde prijs overkopen. Ik ben evenwel niet betaald door Philips voor deze mening.

9 thoughts on “Getest: Philips Lumea

  1. mijn vriendin liet haar bikinilijn laseren omdat ze heel vaak in zwempak rondloopt voor haar werk. Ze zei dat het heel kostelijk was (over de 600 euro denk ik) en het resultaat nog niet helemaal was wat ze wou….

    • Ik heb nooit een bor moeten geven hoor. Ze moesten gewoon je rekeningnummer hebben en toestemming om het af te houden als je het niet terugstuurde. Maar dat was heel slecht verwoord (heb het ook pas achteraf ontdekt). Dat terugsturen vond ik ook wel tricky, want je moest alles heel de actie lang goed bewaren. Zelfs de kartonnen doos waarin de doos met de Lumea verstuurd werd. Vorige week ontdekte ik dat er een scheurtje zat in het karton binnen in de doos van de Lumea zelf en er is eens een druppel water op de handleiding gevallen. Dus ik vroeg mij wel af als ik nu zou terugsturen, zou ik dan te horen krijgen dat de inhoud beschadigd was? Anyway ik ga hem houden dus geen probleem :-)!

  2. Ik heb al veel gelezen over dit apparaat maar voorlopig hou ik het bij scheren, denk ik… In de winter laat ik een vachtje op mijn benen staan tenzij ik een rokje aantrek, ja sexy ik weet het 🙂 🙂 Laseren lijkt mij ook de ideale oplossing al wacht ik graag de langetermijnresultaten af….

    • Haha, ik durfde dat vroeger ook wel eens doen voor ik met mijn man samen was. Al dat scheren in de winter, ik vond dat niet nodig. En ik vraag me idd ook af wat de gevolgen op lange termijn zijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.