Brief aan 16-jarige zelf #boostyourpositivity

Beste 16-jarige Marliese,

De eerste drie jaren in het middelbaar vielen zwaar. Je liep er wat verloren en was op zoek naar mensen die je vrienden kon noemen. Nu je eindelijk een vriendengroep hebt gevonden, is het vaak nog zoeken naar jezelf. Bij de vrienden een grote mond, naar de buitenwereld toe en in de klas een verlegen meisje. Probeer toch je zelfvertrouwen terug te vinden. Die overdreven verlegenheid zal je later parten spelen wanneer je zoekt naar een job. Wees ook minder bang om jezelf belachelijk te maken. Zowel bij je vrienden als wanneer je voor de klas staat of een mondeling examen aflegt. Binnen een aantal jaren weet die leraar heus niet meer wie nu net weer dat verkeerde antwoord gaf. Voor groepen spreken zal je nog wel meer moeten doen en het is echt het einde van de wereld niet. Laat je in dat kader ook niet leiden door angst, stress of zaken die tegenvallen. Durf eens een risico te nemen en doe wat minder wat er van je verwacht wordt. Spendeer tijdens de schooluren verder wat meer tijd aan Frans. Het is een van je hoofdvakken. Je verwaarloost het om verschillende redenen, maar later zal dat een handicap blijken.

Geniet ook van de laatste twee jaren op de middelbare school. Tegen het einde ben je het grondig moe en toegegeven je zal je pas echt terug kunnen toeleggen op je studies als je aan de universiteit begint. Daar voel je je meer op je gemak, maar je hebt nu meer tijd dan je ooit tijdens je werkleven zal hebben. Doe eens wat nuttig met die tijd trouwens. Tussen MTV en TMF zappen is niet nuttig en het enerveert de rest van je gezin. En Dawson’s Creek is echt niet zo goed als je nu denkt (neen, echt niet). Gilmore Girls daarentegen is wel 40 minuten van je tijd waard, je zal er 14 jaar later nog steeds van kunnen genieten. Op dat moment ben je nog steeds gek van series. Met de tijd die vrijkomt, kan je misschien eens iets actiever doen, zoals wat sporten. Het zal je energie geven en je zal ook beter kunnen slapen en minder piekeren.

Momenteel verstop je je lichaam in lange broeken en vormeloze pulls. Je ietwat vrouwelijker kleden en gedragen, zal je niet minder sterk maken. Je hebt bovendien een goed figuur, dus er is niets mis mee om dat te tonen. Geniet ervan dat je nu nog kan eten en drinken wat je wil zonder bij te komen of last te hebben van je maag. Dat gewicht krijg je door een passie voor lopen wel terug onder controle, maak je daar maar geen zorgen over. Die zwakke maag blijft echter en daar zal je mee moeten leren leven.

Wees soms wat minder hard voor je vrienden, zij zijn immers ook naar zichzelf op zoek. En ze zullen later nog steeds goede vrienden zijn. Je beste vriendin is nog steeds je beste vriendin en ze zal ongelofelijk belangrijk blijken in je leven. Laat je nooit vertellen dat iets niet kan, zoals dat je niet zou kunnen gaan studeren aan de universiteit. Je kan het wel en dat zonder één keer herexamens te hebben. Blijf op dat gebied een doorzetter. Het zal een grote meerwaarde zijn doorheen je hele leven.

Heb wat meer begrip voor je moeder. Ze werkt hard en heeft altijd haar best gedaan om voor je broers en jou te zorgen. Ja, jullie karakters zijn heel verschillend, maar je zal haar nog vaak nodig hebben. En zij jou ook. Haar leven is op dit moment niet makkelijk en het zal er de komende jaren echt niet beter op worden. Soms heb je inderdaad gelijk en wees gerust, ze zal dit later ook toegeven. Eindeloos blijven doordrammen tot je je gelijk krijgt, heeft echter geen nut. Aan je broers ga je overigens nog veel hebben, al lijkt dat nu nog niet zo. Jullie zijn er voor elkaar in moeilijke tijden.

Als het je grote droom is om een jaar in Amerika gaan te studeren, begin er dan nu al voor te sparen. Je zal dit namelijk niet cadeau krijgen van je ouders (begrijpelijk) en het zal ervoor zorgen dat je het nooit kan verwezenlijken. Maar wees gerust je zal er wel meermaals op reis gaan. Neem hier na je studies trouwens wat tijd voor om te reizen, de plaatsen te bezoeken waar je altijd van gedroomd hebt.

En dan nog één laatste belangrijke tip. Je hebt van weinig dingen in je leven spijt. Je leven is goed, veel beter dan toen je 16 was, maar op professioneel gebied kan het nog beter. Doe stages en vakantiejobs die aanleunen bij je interesse voor de media en voor journalistiek. En wanneer die eerste stage tegenvalt, doe er dan gewoon nog meer. Je zal in de toekomst minder stoten op ‘gebrek aan ervaring’.

Al bij al ben je best goed bezig hoor, maak je daar maar geen zorgen over. Je komt wel op je pootjes terecht.

Groetjes,

Je bijna 30-jarige zelf

2 thoughts on “Brief aan 16-jarige zelf #boostyourpositivity

  1. dat is een moedige, mooie brief, met een prachtig einde. Die 16jarige versie, die kwam er wel. En al die dingen die je nu wat minder vindt, die zul je jezelf over 15 jaar ook wel al vergeven hebben…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.