Onzichtbare ziektes

Ik ben ziek, zieker dan ik ooit in mijn leven geweest ben (zoals jullie wel weten), maar je ziet dat niet aan mij. Op goeie dagen geniet ik met volle teugen van het leven en momenteel ook van het mooie weer. Ik ga lopen, kruip op m’n koersfiets, ga iets lekkers eten met vrienden … 

Op slechte dagen breng ik het merendeel van m’n dagen al slapend door, ben ik misselijk en hoop ik dat het snel avond is. Het goede nieuws is dat het er bijna opzit. Nog drie spuitjes, dan nog 6 dagen rust en ik kan hopelijk weer aan het werk. Al zal dat aan een rustiger tempo moeten dan ik gewoon ben. Ik ben vooral heel moe en ik ga mezelf echt uit m’n bed moeten slepen tegen 7u en dan hopen dat ik een werkdag van 7u24 doorkom zonder ‘s avonds met barstende hoofdpijn naar huis te rijden. Maar ook dat went wel weer en ik kijk er vooral erg naar uit op terug aan de slag te gaan. Bovendien heb ik glijdende uren dus aan alles is een mouw te passen. Ik moet wel zeggen dat ik best wel wat schrik heb dat het de eerste weken niet van een leien dakje zal gaan. 

In de vijf weken dat ik thuis ben, heeft gelukkig nog niemand me hier een slecht gevoel over gegeven. Iedereen reageert met veel begrip en ze snappen ook dat ik met volle teugen geniet. Het had allemaal immers nog veel erger kunnen zijn. Misschien zijn er wel mensen die het achter mijn rug denken, maar daar trek ik me weinig van aan :-).

M’n broer is ook ziek, heel ziek. Al sinds zijn 18de heeft hij de ziekte van Crohn. Daar zijn gradaties in en bij mijn broer werkt geen enkel medicijn. Elke keer als iets werkt is hij er een periode later resistent aan. Elke dag leeft hij met pijn en daardoor kan hij niet werken. Hij heeft het in het begin wel geprobeerd, maar moest al snel stoppen. Hij heeft ook gesolliciteerd met een attest voor arbeidshandicap, maar ook daarmee was niemand happig om hem aan te werven. Momenteel solliciteert hij niet meer, hij zou het fysiek niet aankunnen om te werken en daar zit geen enkele werkgever op te wachten. Wel hoopt hij dat ze ooit een oplossing vinden, zodat hij ergens aan de slag kan al is het halftijds. Toch klaagt hij zelden. En op goede dagen komt hij ook al eens buiten, lacht hij, maakt hij plezier.

Dan krijgt hij vaak (onrechtstreeks) te horen dat dat toch raar is. Te ziek om te gaan werken, maar niet te ziek om iets leuks te doen. Er zijn zelfs mensen in onze familie die in twijfel trekken of het allemaal wel zo ernstig is. Ja dat is het dus wel, de prof van het ziekenhuis kan hen dat altijd bevestigen.

Ik ken in m’n omgeving nog wel wat mensen met onzichtbare ziektes: “reuma, cvs, fibro …” Ik wil hen langs deze weg allemaal een hart onder de riem steken. Ik ben nooit iemand geweest die dacht dat het allemaal zo zwart-wit was. Ik heb nooit achter iemands rug gezegd: “kijk die leeft van een uitkering arbeidsongeschiktheid en staat hier alsof er niks aan de hand is, dat is toch niet normaal?” Omdat ik weet wat erachter schuil kan gaan. Maar mijn begrip voor deze personen is door m’n huidige situatie eens zo groot geworden.

Tuurlijk zijn er mensen die profiteren van onze sociale zekerheid. Bij mijn werkgever komen ze die wellicht meer dan eens tegen. Noem me misschien naiƫf, maar ik geloof nog altijd dat het merendeel van de mensen liever zou gaan werken dan arbeidsongeschikt te zijn. De mensen waarover ik het hier boven heb, horen daar alleszins bij. Dus als je zo iemand kent in je omgeving of je komt in de toekomst zo iemand tegen. Vraag dan hoe het is in plaats van een oordeel te vellen. Het betekent voor de onzichtbare zieken heel veel!

PS: Met mij gaat het dus stilletjesaan beter en ik ben van plan om de komende dagen/weken terug iets minder deprimerende blogposts te schrijven ;-)!

4 thoughts on “Onzichtbare ziektes

  1. Mooi om te lezen! Ik beken dat ik misschien ook wel al te snel een oordeel geveld heb over sommige collega’s in het verleden, terwijl ik niet van het volledige plaatje op de hoogte was. Je post stemt me tot nadenken… Knap verwoord.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.