Mijn shortcuts #boostyourpositivity

Ook deze week is het weer tijd voor een nieuwe uitdaging van #boostyourpositivity. Die bestaat deze week uit het delen van je shortcuts, lifehacks. De dingen die het leven makkelijker maken en alles sneller laten gaan, zodat er meer over is voor quality time/me-time. In alles wat met het huishouden te maken heeft, is routine voor mij belangrijk. Ik heb normaal een hekel aan routine, dat bleek onlangs nog maar eens uit een test die ik aflegde. Ik heb uitdagingen nodig, maar dit moeten wel leuke uitdagingen zijn. Huishoudelijke taken beschouw ik niet als leuk. En dus is routine essentieel. Je moet er niet bij nadenken, checkt weer een puntje af van je ‘to do-lijst’ en hup, op naar het volgende. Binnen die routine zweer ik bij volgende shortcuts:

Wasbakken

De ‘wasbakkentoren’ in de badkamer

– Ik maak het mezelf niet moeilijker dan nodig is: ik hou zoals zovelen van een proper huis, maar toen ik weer maar eens de tijd niet had om te poetsen en in het weekend wat van het leven wilde genieten, heb ik besloten een poetsvrouw in te schakelen. Dat is een van de beste beslissingen die ik ooit genomen heb. Om de twee weken komt ze vier uurtjes langs en ze krijgt op die tijd heel onze woning gepoetst (het is een kleine woning :-)). Eigenlijk zou het nog beter zijn als ze elke week zou kunnen langskomen, maar dat laat ons budget voorlopig nog niet toe. Ik trek me er dan ook weinig van aan als ons huis er in de ‘tussenweek’ wat stoffiger bijligt. Verder strijk ik echt het minimum. Hier maak ik op zondag even tijd voor. Ik strijk hemden, geklede broeken en zakdoeken. Lakens probeer ik tussendoor te wassen en direct ongestreken  terug op het bed te leggen. Aangezien ik af en toe wel eens een andere set lakens wil leggen, strijk ik ze dan wel, maar ik heb er een hekel aan. Het werkt niet mee en is te lang voor op mijn strijkplank. Andere zaken plooi ik gewoon. Seriously je ziet echt niet of een jeans gestreken is of niet, dan ga ik daar ook m’n tijd niet insteken. Ik heb dus per week maar maximaal 15 minuten strijkwerk (iets meer als ik lakens strijk).

– Ik breng structuur in ‘de was’: op woensdagavond doe ik de witte was, alle andere wassen gebeuren op zaterdag. Ik heb m’n was per soort in bakken zitten. We sorteren dus onmiddellijk bij het in de was gooien. Daarna kan het snel in de machine en eventueel in de droogkast. Op zaterdagavond is de gedroogde was al allemaal geplooid. Op zondag of maandag verdwijnt de rest van de was in de kast. In de winter droogt die namelijk iets trager.

– Ik maak gebruik van lijstjes: lijstjes, lijstjes, lijstjes. Over wat nog moet gedaan worden. Een lijst met alles wat er in onze diepvriezer zit in Evernote (dank je voor de tip Kelly). Een lijstje om boodschappen te gaan doen. Alles wat ik in lijstjes kan gieten, giet ik in lijstjes. Om daarna duchtig te schrappen uiteraard.

– Ik maak een weekmenu en heb een vaste dag voor inkopen : We maken samen een soort weekmenu op (waar ik vorige week al over vertelde). We hebben een vaste supermarktdag en dat is vrijdag. Naar de beenhouwer gaan we één keer om de zoveel maanden en dan kopen we een hele hoop vlees aan om daarna in te vriezen. Soms kopen we ook vlees van de hertenboerderij. Drank kopen we één keer per maand aan. En eens om de zo veel tijd slaan we een voorraad pasta, bloem, tomatenpuree enz. in via Collect & Go. We bestellen alles en en gaan dat dan ophalen.

– Ik bereid ‘s avonds al het mogelijke voor: soepje al in een microgolfpotje gieten, vlees en eventueel groenten uit de vriezer halen voor de volgende dag. Eventueel kleren klaarleggen als ik weinig tijd heb. Ik ben geen ochtendmens, dus het is makkelijker die dingen ‘s avonds al te doen dan ‘s ochtends met een slaapkop. En het is weer een paar minuten gewonnen.

– De diepvries is mijn vriend: serieus een diepvriezer, het is een simpele aankoop en uiteraard heeft niet iedereen er plaats voor, maar het kan je enorm helpen gedurende de week. Spaghettisaus, soepen, ovenschotels enz. onze vriezer zit boordevol lekkers. Restjes over? Invriezen en er staat weer een snelle en gezonde hap klaar voor dagen met weinig tijd. Op maandag iets nodig om te eten voor ik naar de Spaanse les ga? Snel iets uit de diepvriezer halen. Vlees nodig voor bij een gerechtje? Zit klaar in onze vriezer. Ik zou echt niet meer zonder kunnen.

– Ik heb vaste sportdagen: een paar jaar terug ben ik begonnen met lopen. Soms vragen mensen hoe ik het kan blijven volhouden. Inplannen is de boodschap. Normaal loop ik op dinsdag, donderdag en zaterdag. Sommige weken lukt dat niet omwille van een afspraak en dan schuif ik wat. Vanaf september wil ik de dagen verschuiven naar maandag, woensdag en zaterdag. Lukt het elke week om drie dagen te trainen? Belange niet, deze winter is de fut er wat uit en heb ik besloten om mezelf niet onnodig te dwingen om te sporten als het echt niet gaat. Meestal lukt het zeker twee keer per week, soms maar één keer en als ik ziek ben gewoon niet. Maar goedkope excuses zoeken, staat ook niet in mijn woordenboek. Soms heb ik er weinig zin in, maar als ik me dan toch naar de loopband sleep, voel ik me super achteraf. Al kijk ik nu wel uit naar het moment dat ik terug buiten kan lopen. Tijd om te sporten moet je echt maken. Vroeger gebruikte ik vaak het excuus dat ik er geen tijd voor had en dat bleek achteraf dus wel zo te zijn.

– Ik zet m’n afspraken in mijn iPhone-agenda: ik heb een goed geheugen, dus meestal onthoud ik wel vanzelf waar ik moet zijn en om hoe laat. Papieren agenda’s hebben voor mij nooit gewerkt. Ik schrijf daar nooit iets in, dus dat ligt daar maar wat stof te vergaren. Maar tegenwoordig zet ik alles in m’n iPhone. Dreig ik toch iets te vergeten, dan is er het alarm dat mij aan afspraken doet herinneren.

Voilà dat zijn ze zowat. Ik las alvast met veel plezier de andere tips die via de actie online verschenen. Als er iemand er nog heeft, feel free to share!

6 thoughts on “Mijn shortcuts #boostyourpositivity

 1. Ik ben ook een lijstjesfan! Ik ben begonnen met een bullet journal en dat helpt wel om ongeveer alles in 1 te krijgen. Deze week maak ik voor het eerst een weekmenu en ik ben benieuwd wat het zal brengen. Het liefst zou ik nog veel meer mijn diepvries willen gebruiken, maar om de een of andere reden vind mijn vriend dat niet zo lekker (hij is nooit gewend geweest om een diepvries te hebben, ging geen aankopen toen we gingen samenwonen!) Maar gelukkig ziet hij nu wel hoe handig het kan zijn (enkel nog overhalen voor diepvriesvlees te eten)

  • Hmm nog nooit iets van gemerkt. Aan zo van die diepvriesmaaltijden van de winkel of diepvriesgroentjes (die we ook wel eens durven kopen) zit altijd wel minder smaak. Maar als we verse groenten of vlees dat we zijn gaan halen bij de beenhouwer invriezen dan proef ik het verschil niet. Wat wel zo is, wij hebben nu bv. een hoop savooi in onze vriezer staan, omdat zo’n kool te groot is voor twee personen, en die gebruiken we enkel voor puree. Ze is dan niet echt meer geschikt om aan te stoven. Maar er zijn groenten die zich daar zeker wel nog toe lenen. Hopelijk lukt het dus om hem te overhalen :-).

 2. Leuk geschreven en heel herkenbaar. De diepvries zou ik ook nog wat vaker moeten inschakelen. Maar vooraleer dit kan moet hij eerst eens leeggemaakt worden, we hebben hem zo vol gepropt dat er geen overzicht meer is van wat er inzit #oepsie

  • Dat probleem hadden wij een tijdje terug ook. En dan vooral met zo van die kleine restjes, die je nooit opeet, omdat het geen volwaardige maaltijd is. We hebben ons er dan eens achter gezet om er wat meer uit te gebruiken en nu is het overzicht terug :-).

 3. Lakens strijken, ik heb nooit begrepen waarom mensen dat doen 🙂 Nu ja ik moet niet veel zeggen want ik weiger keukenhanddoeken en zakdoeken ongestreken in de kast te leggen. Het lief heeft veel hemden die zo vanuit de wasmachine of de droogkast de kast in kunnen, wreed handig – en anders mag hij ze zelf strijken. Een poetsvrouw zou ik ook fijn vinden, maar zo’n onbekende in je huis, ik zie dat niet zitten (en thuis werken bijvoorbeeld mogen we geen van beiden). Ik vind je sorteersysteem GEWELDIG maar het is nu al een hele opgave voor het lief om zijn vuile kleren IN ipv NAAST de mand te gooien, laat staan dat hij nog zou moeten nadenken in welke bak het moet 🙁
  Hier ook een lijstjes- en diepvriesfan!!

  • Mja ik overweeg ook om met het strijken van lakens te stoppen. Rottaak, echt :-). Bij mijn lief liggen er op zaterdag vaak ook nog wel wat spullen op een stoel, maar het meeste smijt hij wel in de boxen. Soms al eens in de verkeerde box, maar dat valt gelukkig niet veel voor :-). Van die spullen op de stoel vraag ik dan wat er gewassen mag worden en dan komt dat ook in orde. Maar ik snap wel wat je bedoelt, mannen en wasmanden het schijnt een moeilijke combo :-). Van die onbekende in m’n huis, daar heb ik me ook moeten overzetten. Dus ik begrijp wel dat dat je wat tegenhoudt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.