Kleur- en stijladvies

Op zaterdag 11 juni ging ik dus langs voor een kleur- en stijladvies en personal shopping bij Eigen Wijs. Tot nu toe had ik het altijd uitgesteld, ik wilde dit ooit eens laten doen, maar door de recente gebeurtenissen besloot ik dat ik het tot in den treure kon uitstellen. En kon het dus daarna niet snel genoeg gaan. Achteraf gezien had ik misschien beter nog eventjes gewacht. Zo’n dag ik best vermoeiend en net op 11 juni had ik weer eens een klop van de hamer gekregen. Je krijgt dan zoveel informatie over je heen, dat het soms moeilijk te bevatten is. Tip aan iedereen die dat dus ooit eens wil laten doen. Zie dat je uitgeslapen bent 😀 of tenminste wakker genoeg zodat je je een hele dag kan concentreren.

Ik was op voorhand best nerveus, want een hele dag doorbrengen met iemand die je niet kent, is natuurlijk wel altijd spannend. Gelukkig was Sofie van Eigen Wijs iemand waar ik mij direct bij op mijn gemak voelde. En dus ging de dag van start. Ik vulde een vragenlijst en daaruit bleek al snel dat ik qua kleuren voor verschillende types kies. En ook wel eens kleuren die me niet bepaald flateren. Soms is dat terecht, want ga ik voluit voor de pasvorm omdat iets me als gegoten zit. En pasvorm primeert altijd boven de kleur, vertelt Sofie me. Al is het nog beter dat pasvorm en kleur allebei in orde zijn, dan is een kledingstuk echt een toppertje.

Kleuren

Wanneer de eigenlijk analyse volgt, begint Sofie doeken op m’n schouders te leggen. Bij de gouden doek worden de wallen die ik die dag meesleur eens zo duidelijk, legt ze de zilveren doek op mijn schouder dan lijken de wallen steeds meer te vervagen. Zo gaat een hele tijd verder met gekleurde doeken. Uiteindelijk besluit Sofie dat ik een wintertype ben. Een type waarbij heldere en vaak ook felle kleuren heel goed staan. Wat meteen verklaart waarom ik zonder problemen fuchsia lippenstift kan dragen. De kleuren binnen het winterpallet die mij het meeste doen stralen zijn onder meer heldergroen, zuurstokroze, turkooisblauw, koningsblauw … (primaire kleuren binnen mijn beste kleuren). Ik geef toe dat er weinig van die kleuren in mijn kast hangen, op een heldergroen hemdje na. Ik grijp nogal vaak naar donkerblauw, grijs en zwart. Dat zijn veilige kleuren, die in bepaalde tinten ook in mijn pallet zitten, maar het maakt m’n kleerkast nogal saai. Eén van de redenen dat ik ook voor dit advies gekozen heb.

FullSizeRender-1

Mijn beste kleuren

Sofie legt me ook uit welke kleuren ik kan combineren. Er zitten combinaties tussen waar ik zelf niet aan gedacht had, maar wonderwel lijken te werken. Fondantbruin en turkooisblauw bijvoorbeeld of nachtblauw en zuurstokroze.

Ik krijg van Sofie ook een kleurenkaartje mee met alle kleuren van het winterpallet. Dit moet me in de winkel helpen om de juiste kleur te vinden. “Als je de kleur ertegen legt en het vloekt”, dan is het geen winterkleur zegt Sofie. “Is het eerder een verlengde van een kleur die in het kaartje zit (bv. een zachter heldergroen of net feller dan datgene in het kaartje) dan is het een winterkleur.”

Kleurenkaart

Een dag later wijst een vriendin me erop dat die kleuren op het kaartje wel alle kleuren zijn die er bestaan (op oranje na, maar daar mag ik enkel de fluotint van dragen). Dat klopt, maar het gaat hem om de tinten. Pastelkleuren staan mij bijvoorbeeld totaal niet, aardetinten (van het herfstype) ook veel minder. In se kan iedereen elke kleur dragen (buiten zwart en spierwit, dat zijn typische kleuren voor het wintertype). Er zijn enkel bepaalde tinten die bepaalde types beter passen.

Ook qua juwelen kies ik beter voor zilver dan voor goud. Gelukkig doe ik dat al het merendeel van de tijd, op een roségouden juweeltje na.

En dan heeft Sofie het ook nog over haarkleur. Dat stuk is voor mij een beetje teleurstellend. Zij kan er weinig aan veranderen. Maar ik wilde iets totaal anders doen met mijn haar en had dit advies even afgewacht. Blijkt dat ik qua haarkleur weinig anders kan doen. De tinten die ik aan mijn kapper kan meegeven beperken zich veelal tot het rood. Kersenrood zou bv. een hele goede kleur zijn voor me. Laat het nu zijn dat ik graag wat highlights in mijn haar wilde brengen, een ombré of een balayage en dat de tinten die ik in gedachten hadden, echt niet zouden passen. Op zich lijkt kersenrood mij een hele mooie kleur, maar ook caramel vind ik voor highlights bijvoorbeeld prachtig. Dat zou voor mij een mindere keuze zijn. Ik geef wel toe dat het kan zijn dat ik dit uiteindelijk nog aan mijn laars lap. Binnen twee weken heb ik een afspraak bij mijn kapper voor knippen en kleuren. En ik ga toch ook even zijn advies vragen. Ik weet dat hij niet zo van rood houdt, want het schijnt nogal een vuiligheid te geven. Er staat op het kleurenkaartje van de kapsels ook duidelijk dat je je kapper mee om advies moet vragen, dus mss kan het caramel toch nog in een bepaalde toonhoogte. I’ll keep you posted :-).

eigen wijs_winter haarkleuren verso

Stijladvies

Bij het stijladvies kijkt Sofie eerst m’n beenderstructuur na, aan m’n polsen is die fijn aan m’n enkels medium. Dat wil zeggen dat ik best geen te zware juwelen of schoenen met brede bandjes en hakken neem. Alles wat fijn tot medium is, zal me beter passen. Ook qua prints is het best niet te bombastisch, maar eerder fijn.

Dan kijkt Sofie mijn gelaatsvorm na. Het ideale gelaat is een ovaal gezicht. Als je geen ovaal gezicht hebt, dan kan je door make-up, accessoires, kapsel … toch de illusie van een ovaal gelaat gewekt worden. Ik heb een vierkant gezicht dus is mijn kapsel best niet te kort, tenzij het echt heel kort en pittig is. Opnieuw een teleurstelling, want ik had een kort kapsel zoals dat van Sophia Bush in gedachte en dat blijkt dus totaal verkeerd voor mijn gezicht.

Al is het hier minder een teleurstelling dan de haarkleur die ik in gedachte had. Ik had nl. al een paar keer voorgehad dat mijn korte kapsels mijn gezicht ineens 2x zo dik en bol leek en wilde dat nu vermijden. Daarom dat ik de knipbeurt bij de kapper ook had uitgesteld tot na het advies. En het bleek dus dat dit exact dat effect zou hebben. Jammer maar helaas. De kapsels die Sofie aangeeft als alternatief: assymetrisch, retro of heel kort spreken me niet echt aan. En dus ben ik na het advies zelf gaan zoeken op pinterest met ‘square face shape haircut’. Het blijkt dat ik wel iets in de stijl kan doen van wat ik in gedachte had nl. een lob die schuin naar voren geknipt is. Waar de lengtes vanvoor ruim onder mijn kin eindigen, zodat de aandacht van die brede kaaklijn weggaat. Nu begin ik de laatste dagen echter meer en meer te twijfelen of ik niet nog tot na de zomer mijn lengte wil behouden. Dus ook op dat gebied: to be continued eind deze maand ;-).

Qua brillen is de keuze ook beperkt voor iemand met een vierkant gezicht en Sofie raadde me vooral aan om geen te breed montuur te nemen. En te zorgen dat de kleuren binnen het wintertype vielen. Ideale brillen voor iemand met een vierkant gezicht zijn nl. nogal gauw ouderwets en daar zou ik niet bepaald gelukkig van worden. Het beste is lenzen dragen, dat doe ik nu al af en toe, maar ik verdraag dat geen dagen op een stuk. En zo erg vind ik de bril die ik draag nu ook weer niet.

Qua figuurtype ben ik een X-type. Waar bij het gezicht ovaal ideaal is, is bij figuur het X-type ideaal. Hoera, daar moet ik dus niet gaan corrigeren. Mijn figuur optisch verbreden of versmallen is niet nodig. Sofie geeft me nog allerlei tips mee met kledij die me goed zou staan en dat ik ook best nooit iets laat stoppen op mijn breedste punt, want dat dat weinig flateert.

Qua stijl sta ik volgens haar het beste met dramatisch extravagant en als secundaire stijl met natural, sportief/comfortabel. Ik kan mij daar deels in vinden, in de zin dat het wel eens wat meer mag zijn. Zo kocht ik mij twee weken na de styling een bruine leren kokerrok (wat al iets extravaganter is, al bleek hij achteraf geen winterkleur te zijn). En fuchsia jumspuit van bij de Zara.

Als dat ook onder dramatisch extravagant valt, en als ik op de foto’s die in mijn stijldossier staan afga is dat ook het geval, dan kan ik daar mee leven. Er zijn echter dingen die ik nooit mooi ga vinden in die stijl en waar ik dus ook niet snel mee ga rondlopen. In het sportieve/comfortabele kan ik mij uiteraard wel helemaal vinden.

Make-up

Voor Sofie met me de stad in ging, zorgde zo ook nog voor wat mooie make-up die perfect in m’n kleurenpallet paste.  En dit was het resultaat:

make-up

Shopping

Daarna volgde er nog twee uurtjes personal shopping. En ik moet zeggen dat ik hier een beetje miste wat Sille (de styliste waar Kelly mee op stap ging wel deed). Nl. rekening houden met zaken die bij me passen. Sofie haalde nl. op een bepaald moment een jurk die zij beschreef als een jurk van het kunstenaarstype. Zoiets dat heel wijd over heel je lijf valt en ook brede mouwen heeft. Ik kwam daarmee uit het pashok en terwijl Sofie zei dat het me prachtig stond, was de teleurstelling  van mijn gezicht af te lezen. Sofie zei dat dit wellicht een kwestie van gewoonte was. Maar ik denk dat ik mij daar nooit goed in ga voelen. Ook sjaaltjes was iets wat Sofie als een topaccessoire beschreef. Ik draag quasi nooit sjaaltjes, tenzij in de winter, een dikke sjaal om mij warm te houden op de fiets. Ik heb uiteindelijk wel een fuchsia sjaaltje bij Veritas gekocht tijdens onze shoppingtrip, maar ik ga dat eerder gebruiken om te draperen over mijn schouders op zomeravonden wanneer het begint af te koelen.

Uiteindelijk heb ik verschillende dingen aangehad en enkel een gestreept topje en onderstaande jurk gekocht:

Kleedje

Nog meer zwart en blauw dus. Ik geef toe dat het op het einde voor een beetje frustratie zorgde (terwijl het in zijn geheel echt een fijne en leerrijke dag was). Want ik hield vroeger niet van shoppen, dat is gelukkig met de jaren veranderd, omdat ik beter weet wat bij mij past. Maar als er iets is waar ik nog altijd een hekel aan heb, dan is het gaan shoppen veel aandoen en toch niks te vinden, omdat je het lelijk vindt, omdat de maat niet goed zit, omdat het net niet de kleur is die je in gedachte had … Dan wordt het voor mij even frustrerend als tijdens mijn tienerjaren en zuigt het mijn energie op, ipv mij energie te geven. Energie die ik die dag dus al totaal niet had.

Shop till you drop?

Toen ik twee weken later dan met mijn tante en mijn beste vriendin op shoppingtrip naar Gent ging, liet ik de kleurenkaart dan ook meteen links liggen op de moment dat ik die leren kokerrok en een knalblauwe broek vond. Bij de blauwe broek haalde ik ze nog wel boven, zag ik dat het vloekte met de kleuren in m’n pasje en besloot ik het te negeren onder het mom: de pasvorm zit toch goed en het is vooral belangrijk om winterkleuren tegen mijn gezicht te dragen.

Bij het thuiskomen bleek dat die kleuren wel veel moeilijker te combineren zijn met winterkleuren en daar ging mijn argument dus, maar ik had weinig zin om ook van dat shoppingtripje gefrustreerd terug te komen. Toen ik vorige week naar Antwerpen ging, heb ik er meteen terug veel meer op gelet en ook wel minder gevonden dan verhoopt, maar dat komt nog wel. Ik heb toch ook geen geld om meteen heel mijn garderobe in winterkleuren te steken.

Al bij al ben ik echt blij met mijn investering en ik heb ik er veel uit geleerd. Als ik nu nog binnen die stijl mijn eigen ding kan vinden, dan zijn we er denk ik. En misschien dat ik mezelf ooit nog wel eens op wat uurtjes personal shopping trakteer. Maar dan op een dag waarop ik me stukken beter voel.

 

 

 

 

 

9 thoughts on “Kleur- en stijladvies

 1. Ik zou graag eens kleuradvies krijgen. Jij hebt alvast geluk, mooie kleuren op jouw palet! En ik vond de make up héél geslaagd. Het lijkt me wel een drukke en vermoeiende dag, maar zeker leuk. Ik ga me toch eens informeren om zelf ook de stap te zetten ;-).

 2. Lijkt me erg fijn te zijn om dat eens te doen. Ik ben zelf ook wel van het idee pasvorm primeert op kleur, maar zou precies toch ook wel graag eens weten welke kleuren me dan het beste afgaan. Misschien moet ik het eens voorstellen als tip hier voor wanneer het nog eens cadeautjestijd is 😉

  • :-), het helpt zeker om te weten welke kleuren je het beste afgaan! Ik ga nu toch vooral mijn kleerkast gestaag proberen te vullen met winterkleuren in de juiste pasvorm, maar zonder dat het frustrerend wordt. Je vindt altijd wel iets in één van je kleuren normaal.

 3. Haha het lief was vroeger grooote fan van die actrice wiens kapsel je in gedachten had 😉
  Ik heb al eens (op een vrijgezellen) kleuradvies gekregen maar ik wist toen al: ik ben een uitgesproken herfsttype. Heel moeilijk om daarin kleuren te vinden, want ‘s zomers is het al pastel en felle kleuren wat de klok slaat, en ‘s winters is alles zo donker. Er is één jaar geweest dat de winkels vol hingen met herfstkleuren, dat was een feest voor mij!
  Stijladvies zou ik graag een keer volgen, want ik weet het echt niet, ik draag maar wat, om eerlijk te zijn. Is het eigenlijk duur?
  Die jumpsuit is WAUW! En het streepjeskleedje ook. Nog veel succes met shoppen in de toekomst, ik denk dat je alvast minder miskopen gaat hebben (als je die voordien wel had) nu je weet wat je staat en niet staat.

  • Hehe Sophia Bush is dan ook een knappe madame, maar het was me vooral om het kapsel te doen. Ik heb blijkbaar een aantal dingen in herfstkleuren in m’n kast hangen, maar ik snap wat je bedoelt. Momenteel zijn pastels blijkbaar erg in. Daar sta ik voor geen meter mee, dus je bent natuurlijk heel afhankelijk van de mode. Er hangen wel altijd winterkleuren in de rekken, maar dat zijn dan meteen de donkere kleuren.

   Dankjewel voor de complimentjes op de kledingkeuzes. Die jumpsuit zit me ook heel goed, al zeg ik het zelf. Alleen was hij te lang. Mijn schoonmoeder heeft hem dus wat ingekort. Gelukkig dat die dat allemaal kan. Zo’n stijladvies alleen kost bij Eigen Wijs 150 euro, 200 als je er een gepersonaliseerd dossier bij wil om het achteraf na te lezen. Dus ja mijn dag met kleur, make-up en personal shopping bij was enorm duur. Maar ik wilde het al zolang doen en zoals je zegt het kan miskopen in de toekomst vermijden. Maar ik snap dat de kostprijs mensen wel kan afschrikken. Er zijn wellicht ook consulentes die het goedkoper doen, maar ik denk dat je toch minstens op 100 euro moet rekenen.

   • Dat valt nog goed mee eigenlijk, ik had hogere bedragen in mijn hoofd! :p Ik heb het op mijn bucketlist gezet ’40 before 40′ dus ik ga daar één van de volgende jaren eens werk van maken si, enfin liefst volgend jaar al 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.